Translate

2012. december 7., péntek

Recept: Sztrapacska

Már régen ettem finom sztrapacskát. Lehet, hogy ezért jutott eszembe a recept.
Azért nem adtam neki juhtúrós sztrapacska nevet, mert tudom, hogy sokan idegenkednek a juhtúrótól. Ők bátran készíthetik tehéntúróval is. Úgy is nagyon finom.

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg krumpli
kb. fél kg liszt
2 tojás
30-40 dkg (juh)túró
tejföl ízlés szerint
kb. 20 dkg pirított szalonna kocka (ha szeretjük)


Felteszünk kb. 3 liter vizet egy kis sóval forrani. Ebben fogjuk megfőzni a sztrapacskát. Mire felforr a víz, addigra elkészül a tészta is.
A krumplit meghámozzuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük, amilyen gyorsan csak lehet, hogy ne nagyon feketedjen meg.
Hozzáadjuk a tojásokat valamint a lisztet, megsózzuk és fakanállal jól kikeverjük. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy nokedlitészta sűrűségű legyen. A krumpli nedvességtartalma változó, ezért kell a lisztet a sűrűség szerint adagolni és semmiképp sem súly szerint. 
Amikor felforrt a víz beleszaggatjuk a tésztát nokedliszaggatóval. (Kinek milyen van, teljesen mindegy. Én a kisebb lyukúakat kedvelem jobban.)
Megvárjuk, amíg újra felforr a víz. Ezután már csak  1-2 percig főzzük a tésztát és kiszedjük szűrővel, majd kicsit leöblítjük hideg vízzel és beleöntjük egy tálba.
Tányérokba szedjük a sztrapacskát. Morzsolunk rá túrót, teszünk rá szalonnát és tejfölt ízlés szerint. Ha közben elhűlt volna a sztrapacska a hideg túrótól és tejföltől, betesszük kicsit melegedni a mikróba tányérostól egyenként.
Így kínáljuk.
Jó étvágyat!

Róza Tanya

1 megjegyzés: